YAŞA BAĞLI İŞİTME KAYBI

60 yaş üzerinde sıklıkla görülen bu duyma kaybı sorunu her iki kulaktada görülür ve simetriktir. Erkeklerde kadınlara göre daha fazladır, 4 ve 6 kHz de daha çok görülmektedir. Yaş ilerledikçe dramatik olarak yüksek frekanslardaki kayıp daha da artabilir. Beraberinde çınlama ve uğultu şikayetleri görülebilir.
https://drhanifidagoglu.com/wp-content/uploads/2018/03/yasa-bagli-isitme-kaybi.jpg
https://drhanifidagoglu.com/wp-content/uploads/2018/03/414251168-isitme-kaybi.png

YAŞA BAĞLI İŞİTME KAYBI

Title:

Description:

YAŞA BAĞLI İŞİTME KAYBI

YAŞA BAĞLI İŞİTME KAYBI

Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan, her iki kulağı etkileyen, sinirsel (sensonörinal) işitme kaybına Presbiakuzi denilir. Kulakların duyma azalabilir veya tamamen işitme kaybedilebilir.

Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan, her iki kulağı etkileyen, sinirsel (sensonörinal) işitme kaybına Presbiakuzi denilir. Kulakların duyma  azalabilir veya tamamen işitme kaybedilebilir.

Kronolojik yaşın artmasıyla ilgili işitme kaybıdır, çok yaygın bir problemdir. İstatistiksel verilere göre yakın bir gelecekte yaşlılar toplumun %32 sini oluşturacak ve bunların %75 inde işitme kaybı olacaktır.

60 yaş üzerinde sıklıkla görülen bu  duyma kaybı sorunu her iki kulaktada görülür ve simetriktir. Erkeklerde kadınlara göre daha fazladır, 4 ve 6 kHz de daha çok görülmektedir. Yaş ilerledikçe dramatik olarak yüksek frekanslardaki kayıp daha da artabilir. Beraberinde çınlama ve uğultu şikayetleri görülebilir.

PRESBİAKUZİ-YAŞA BAĞLI İŞİTME KAYBI NEDENLERİ

  • Genetik fakörler
  • Hayat boyu maruz kalınan işyeri dışı gürültüler,
  • Ototoksik ajanlar, diyabet, ilaçlar
  • Diğer faktörlerin yaş ile kombinasyonu,
  • Kulağa giden damarların işlveini yitirip kanı yeterince ve optimum düzeyde taşıyamaması,
  • İşitme sinirlerinde yaşllanmayla birlikte meydana gelen tahribat,
  • Beynimizde yer alan İşitme merkezi sorunları temel nedenlerdendir.
  • Enflamasyon
  • Hormonal Faktörler



Presbiakuzi Teşhis ve Tedavi

Öncelikle hastanın hikayesi kendisinden ve aile yakınlarından dinlenir. Otoskopik muayenede buşon, akıntı, kanama, ödem gibi faktörler incelenir. Odyolojik testlerle işitme kaybının şiddeti ile simetrisi ve frekansı ölçülür. Bazan Odyolojik inceleme ile de  tanı kolaylıkla konabilir.

Yaşlılıkta işitme kaybı tedavisi mümkün bir hastalık değildir. Kullanılacak işitme cihazları yardımıyla duyma seviyelerinde iyileştirmeler kişinin yaşam kalitesini artırarak psikolojik destek sağlayacaktır.

Senönorinal tipte işitme kaybı olarak çoğunlukla iç kulak yapısı ile ilgilidir. Kaybedilen işitmeyi geri kazandıracak tedaviler hâlen mevcut değildir. Dış ve orta kulak incelenip sorunları giderildikten sonra presbiakuzi tanısı kesin ise bugün var olan en iyi tedavi yöntemi işitme cihazıdır.

70 – 90 dB (dbHL) arasındaki işitme kayıplarında işitme cihazı takılmalıdır.

Cihazdan yararlanabilecek bir çok yaşlı kişi cihazı kullanmamaktadır. Bunun nedenleri cihazın fiyatı, yaşlı ve özürlü gözükme hissi, kontolleri iyi yapılmayan ve etrafta gürültü olduğunda az yararlanılan cihazlardır.

Bu yüzden yaşlı kişiler işitme cihazları hakkında iyi bir şekilde bilgilendirilmeli gelişmiş cihaz adaptasyonu ile işitme sorunlarının çözüleceğine inandırılmalıdır. İyi bir aday cihazdan maksimum fayda elde edilecektir.

Op. Dr. M. Hanifi DAĞOĞLU


Category
TEDAVİLER



Sağlıklı bir hayat için…






Sağlıklı bir hayat için…




İletişim



Yavuz Selim, 73045. Sk. 32/A K.Maraş



İletişim



Yavuz Selim, 73045. Sk. 32/A K.Maraş



Tüm Hakları Dağoğlu Ajans‘a Aittir.