BAŞ DÖNMESİ – VERTİGO
Vertigo-Baş Dönmesi Nedir?
Baş dönmesi olarak tanımlanan vertigo denge duyu sistemimizde kısmen veya tamamen oluşan kaybı gösterir.
Halk arasında kristal oynaması olarak da bilinen vertigo kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Vertigo ataklarında etraftaki her şey dönmeye başlar ve kişi denge sağlamakta, yön bulmakta zorlanır. Bu ataklar bazan birkaç saniye bazen de daha uzun sürebilir.
Ataklar sırasında mide bulantısı, kusma hissi, görmede bozukluk veya çift görme, baş ağrısıyla hızlı kalp atışları olabilir.
Denge Nedir – Vestibüler sistem
Hareketin algılanması ve kontrolünden sorumludur. Denge bozukluklarının çoğu iç kulaktan kaynaklanır. Beynimize başımızın ve gövdemizin durumu ile hareketlerle ilgili bilgileri kulaklarımız göndermektedir.
Omurgalıların nörolojik gelişiminde erken dönemlerde ortaya çıkan Vestibüler sistem (Denge) yapı olarak görevi duyusal bilgilerin yokluğunda görsel olarak bulunduğu alanda bir hareket olsun ya da olmasın bedenin durumunu, başın konumu ile hareketini beyine bilgi olarak iletmektir.
Dengenin sağlanması sırasında pek çok merkez görev yapmakla birlikte 2 temel refleksimiz olan vestibulo-oküler ve vestibulo-spinal reflekslerin pek çok katkısı vardır.
Periferik sistem iç kulaktaki yapılardan, Vestibulo-oküler ve Vestibulo-spinal reflekslerden oluşur. En sık rastlanılan bozukluklar ise Meniere hastalığı, Vestibüler Nörit, Benign Paroksismal Vertigo’dur.
BAŞ DÖNMESİ TANISI
Vertigo tanısında hastaya neler hissettiği ve ataklar sırasında yaşadıkları anlattırılır. Merkezi sinir sistemi ve iç kulakla ilgili Odyolojik testler, videonistagmografi, kalorik testler, postürografi, elektrokokleografi ve radyolojik inceleme (BT ve MRG) yapılır. Bulgulara göre tedavi planlanır.
VERTİGO – BAŞ DÖNMESİ TEDAVİSİ
Vestibüler hastalıklarda ilaç tedavisi periferik veya santral oluşuna bağlı olarak etyolojiye göre verilir.
Hastanın genel durumu dikkate alınır, ayrıca hareket hastalığından da (Motion Sickness) ayrımı yapılmalıdır. Vertigonun en sık rastlanan formlarından biridir.
Hasta vestibüler rehabilitasyon programlarına da alınabilir. Egzersiz temelli tedavi yaklaşımıdır. Özellikle yaşa bağlı denge bozukluğu olan hastalar (presbivestibüli) bu tedaviden çok yarar görür.
KULAK ÇINLAMASI (TİNNİTUS)
Latince çınlamak sözcüğünün karşılığı olan “tinnere” sözcüğünden gelmektedir. Akustik uyaran yokken varolmayan frekans düzeyindeki seslerin algılanmasıdır. Tek kulakta ya da iki kulakta da meydana gelebilir. Çınlamaya benzer duyulan ses, rüzgar, veya ıslık sesi, hışırtı, cızırtı şeklindedir. Sürekli şekilde devam edilebileceği gibi aralıklarla da olabilir. Patofizyolojisinde kesin mekanizma tam olarak bilinmemektedir.
Kulak Çınlamasının Nedenleri?
Kulak çınlaması (Tinnitus) kulakla ilgili hastalıklara bağlı olarak sistemik rahatsızlıklar neden oluşurabileceği gibi diğer hastalıklar ve fiziksel ortamdan kaynaklanabilir.
- Stres
- Meniere
- Beyin tümörleri
- Hormonsal değişimler
- Yüksek dozlarda kullanılan ilaçlar, kanser tedavisi ilaçları,
- İç kulak iltihabı
- Kulak zarı delinmesi, kulak zarı problemleri
- Diyabet (şeker) hastalığı
- Anemi ve demir eksikliği
- Fiziksel çalışma ortamının gürültü, ses ve basınç düzeyinin yüksekliği
- Islak saçla çıkılması sonucu oluşan kireçlenme
- Kadınlarda menapoz
- Çinko, B12 ve magnezyum gibi vitamin eksiklikleri
bunun gibi bir çok nedene dayanır.
Genel olarak her yaş grubunda kulak çınlaması rahatsızlığına rastlanır. Çocuklarda kulak çınlaması şikayetleri az olduğundan teşhis etmek de zordur.
- Category
- TEDAVİLER